На 5 юни 1947 г. в САЩ е обявен планът Маршал.

...
На 5 юни 1947 г. в САЩ е обявен планът Маршал.
Коментари Харесай

В реч пред Харвардския университет Джордж Маршал обявява Програма за възстановяване на Европа след Втората световна война

На 5 юни 1947 г. в Съединени американски щати е разгласен проектът " Маршал ". В тирада пред Харвардския университет държавният секретар на Съединени американски щати Джордж Маршал афишира Програма за възобновяване и развиване на Европа след Втората международна война (1939-1945), станала известна като проект " Маршал ". На 3 април 1948 година Конгресът на Съединени американски щати приема Закон за помощта на задграничните страни, който регламентира осъществяването на проекта " Маршал ". За интервала 1948-1952 година Съединени американски щати са дали помощ за над 13 милиарда щатски $. 

В бюлетина на Българска телеграфна агенция на тази дата четем: 

Ню Йорк, 5 юни 1947 година  /Ройтер/  Говорейки в университета Харвард,  Джордж Маршал, министър на външните работи на Съединени американски щати прикани европейските страни да пристъпят към общо обмисляне на тяхното стопанско избавяне и предизвести, че Съединени американски щати не биха могли да облекчат доста тежкото състояние на Европа, до момента в който не се реализира единодушие за обща стратегия от известно число страни в Европа, в случай че не от всичките.

По-нататък господин Маршал сподели, че Европа ще има потребност от външна помощ за идващите три или четири години и съобщи, че цярът на европейските мъчнотии се намира във възобновяване доверието на хората в стопанското бъдеще на техните лични страни и на цяла Европа.

В бюлетина на Българска телеграфна агенция " Служебен обзор на задграничния щемпел " написа:

Английски щемпел

Речта на Маршал и събитията в Европа

„ Нюз Кроникъл “ /13 юни 1947/ в уводна публикация под горния наслов апропо написа:

„ Неотдавнашните събития в Европа демонстрираха ясно, че различията сред Запада и Изтока, които съществуваха от дълго време, са поели един нов курс.
Конфликтът се изостри първо заради новата американска стопанска самодейност, изложена от господин Маршал в три значими речи, и второ, заради идното евакуиране на руските войски от Централна и Източна Европа, според наскоро подписаните мирни контракти. Вследствие на това, комунистическите партии в Унгария, България и Румъния поставиха нови /до огромна степен сполучливи/ старания за обезпечаването на цялостен политически надзор.
Твърде очевидно е, че съветските планове в Източна Европа са по-скоро защитни, в сравнение с нападателни. Русия се стреми да замести военната мощ с политическа, тъй като тя има едно вкоренено съмнение към американското стопанско навлизане в страните, намиращи се директно до нейните граници. Старата марксистка теза, съгласно която един спор сред американския капитализъм и руския комунизъм е нещо неизбежно, още господства в мозъците на комунистите в целия свят. Тя еднообразно господства в мислите и дейностите на крайната десница и тук точно се крие печалната картина на днешния свят.
Твърде постоянно канавата на тази картина е дадена в мощно изпъкващи бели и черни тонове или червени и сини, до момента в който по-меките и по-тънки сенки се губят. Обаче те съществуват и дълг на всички свободолюбиви хора в света е да ги открият и да ги бележит.

***

Вашингтон, 1 юли 1947 година /Ройтер/ Председателят Труман се срещна през днешния ден с министъра на външните работи Джордж Маршал. Двамата държавници са разисквали бъдещите американски проекти за подкрепяне на Европа, както и резултатите от Парижката конференция на тримата министри на външните работи на основните европейски сили. 

Разговорът сред Труман и Маршал бе предшестван от една среща траяла 40 минути сред Маршал и английския дипломат във Вашингтон лорд Инвърчапъл. На тази среща проектът „ Маршал “ е бил също прегледан отначало от всички страни и светлината на последните известия от Париж.

***

Париж, 3 юли 1947 година /Ройтер/  Френското министерство на външните работи заяви през днешния ден, че Франция и Англия са изпратили предложения до 22 европейски страни да се причислят към разискванията на проекта „ Маршал “ за подкрепяне на Европа.

Поканите, които бяха изпратени на дипломатическите представители на тези страни в Париж, оферират конференцията на въпросните 22 страни, плюс Англия и Франция, да се открие в Париж на 12 юли. Поканени са: Португалия, Ирландия, Исландия, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария, Италия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Югославия, Албания, Гърция, Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния, България, Австрия и Турция.

***

Париж, 12 юли 1947 година / Ройтер/ Шестнадесетте народи, показани на конференцията в Париж по проекта Маршал за подпомагането на Европа са: Англия, Франция, Австрия, Белгия, Дания, Гърция, Исландия, Ейре, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Швеция, Швейцария и Турция. 

Албания, България, Финландия, Полша, Румъния, Чехословакия, Унгария и Югославия отхвърлиха да вземат участие. 

Съветският коментатор Викторов, разисквайки откриването на Парижката конференция в една публикация, представена от Московското радио през днешния ден, споделя: „ Историята демонстрира, че проектите за доларизацията на Европа не са имали триумф в предишното – и в този момент също те са наказани на крах. Англо-френските проекти са машинация и в края на краищата ще бъдат ориентирани против техните предначинатели.

***

Сп. „ Кале Франс де информасион “ / 15 април 1948 г./ написа:

„ Десет месеца след апела на Маршал програмата, която макар смяната в названието, ще продължава да бъде обвързвана с името на основателя ѝ, се възприе от американския Конгрес и към този момент носи президентския автограф.

Необходима са били яростни битки и огромна непримиримост от страна на държавния секретар, с цел да се стигне до този резултат. Когато на 10 ноември Държавният департамент показа на парламентарните комисии своята стратегия, тя предвиждаше отпущането на заеми, възлизащи на 17 милиарда $, разграничени  за четири години, от 1 април 1948 година до 30 юни 1952 година. Според Комисията за европейско съдействие, потребностите на членовете ѝ възлизат за същия интервал от време на 52 милиарда. Ето за какво, ръководителят Труман предвиждаше, че отвън плана ще могат да бъдат дадени на Европа още 3,9 милиона било от частни лица, било от Международната банка или от някои други американски щати.

На 3 април 1948 година в „ Български бюлетин “ на Българска телеграфна агенция четем:

Ню Йорк, 3 април 1948 година /Войс ъв Америка/ Днес във Вашингтон ръководителят Труман подписа законопроекта за подкрепяне на непознатите страни. На подписването участваха членове на държавното управление и водачите на двете основни партии на Конгреса. 

Резултатите от използването на проекта са оценени след година. Българска телеграфна агенция написа:

Париж, 3 април 1949 година /Радиобюлетин/  По случай първата година от използването в деяние на проекта Маршал, редица видни американски общественици, както и такива от страните, участващи в американската стратегия за възобновяване, направиха баланс на получените до момента резултати. 

Вчера Пол Хофман съобщи във Вашингтон, че през изтеклата година са били маркирани забележителни достижения. Така индустриалното произвеждане през 1948 година е било надхвърлено от всички страни, участващи в проекта Маршал, и е достигнало своето предвоенно равнище.  Отлични резултати са били добити в производството на стомана и общо взето в тежката промишленост. Производството на стомана през 1948 година е с 30% по-голямо от това през 1947 година Каменовъгленото произвеждане на Западна Европа е възлязло на 398 милиона тона, като съществува цялостно съображение да се има вяра, че през 1952 година това произвеждане ще доближи 500 милиона тона годишно. Производството на текстилни творби през последното тримесечие на 1948 година надвишава със 17% производството през същия интервал на 1947 г. 
Дефицитът на комерсиалния баланс във всички страни - участнички в проекта, като се изключи три, се е понижил почти с 28 %.
Перспективите за извличане стопанска финансова и монетна непоклатимост стартират твърдо да се обрисуват.  
Освен това Хофман акцентира, че основният резултат е основаването и развиването на взаимно доверие, както сред самите европейски страни, по този начин и сред Съединени американски щати и тия страни. 
„ По този метод се сътвори един общ тръст на свободните нации, който ще реализира вярата на човечеството за един дълготраен мир “, заключи Хофман. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР